Fietsproject Doortrappen gemeente Zeist

‘Doortrappen’ is een Landelijk programma en een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het doel van dit programma is het creëren van mogelijkheden
voor ouderen om zolang mogelijk te kunnen blijven fietsen. Het ouder-worden veroorzaakt op gegeven moment – jammer genoeg – lichamelijk en mentale/cognitieve beperkingen, waardoor ook veranderingen in de fietsvaardigheid. (zoals op/afstap beperking, stabiliteitsbeperking, energiebeperking, overzichtsverlies in drukke verkeerssituaties).

Met dit Fietsproject willen we fietsvaardigheid verbeteren en enthousiasmeren.

Planning

1: Fietsgesprek 

Op 10 mei staat de officiële opening gepland met een fietsgesprek en een gezellige lunch. In ’t Volle Hof (10 mei) krijgt de gemeente Zeist van de provincie Utrecht het officiële certificaat ‘Doortrapgemeente’ uitgereikt! En in ’t Binnenbos (12 mei) geeft Anja Kroon een interessante lezing over de natuur en de mooie fietspaden in Zeist.

Dinsdag 10 mei in Vollenhove; locatie ’t Volle Hof

  • 11.30 uur Opening met Michiel van Esch en de provincie
  • 12.00 interventie 1: Fietsgesprek
  • 12.30 uur lunch, verzorgd door Meander Omnium

Donderdag 12 mei in Kerckebosch

Locatie ’t Binnenbos.

  • 11.30 uur Opening door Sportief Zeist
  • 11.30 uur Lezing Anja Kroon (ASZ) over de wijk, de natuur, fietspaden, met name over de mooie en verkeersveilige fietsroutes in en om Zeist.
  • 12.00 interventie 1: Fietsgesprek
  • 12.30 lunch in ’t Binnenbos

2: Fietsparcours gecombineerd met Fietsfit

Stap ‘Fietsfit’ op de fiets met een fietswarming up en test daarnaast je vaardigheden op het Fietsvaardigheidsparcours (24 en 26 mei).

Dinsdag 24 mei Vollenhove, locatie;

  • 10:00 uur start Fietsfit
  • 10:30 uur start Fietsparcours

Donderdag 26 mei in Kerckebosch, locatie;

  • 10:00 uur start Fietsfit
  • 10:30 uur start Fietsparcours

3: Relaxte route combineren met Quiz

Fiets mee op één van de routes vanaf het gemeentehuis (9 juni). En tijdens een kop koffie testen we je kennis aan de hand van een paar interessante fiets vragen.

Donderdag 9 juni, locatie: gemeentehuis

  • 9:30 uur Starten met koffie en Quiz
  • 10:30 uur Start fietstocht, 18 en 30km
  • Onderweg een stop bij het fietsmonument.

4: Fietscheck en  Fietskeuze

Maak gebruik van de Fietscheck en stel al je vragen aan de specialist. Wat is bijvoorbeeld de juiste instaphoogte en hoe handig zijn spiegels? Vraag het de specialist op 20 augustus.
Tijden en locatie (centrum Zeist) volgen spoedig!
Zaterdag 20 augustus tijdens de Vuelta.

Aanwezig met de partners: Kringloop (fietsreparatie), Het Rijwielpaleis,  Banierhuis (fietskeuze)

5: Inschrijven voor de Fietsvierdaagse.

Georganiseerd door Central Events van 27 – 30 augustus. Meer informatie via https://utrechtsefietsvierdaagse.nl/

Start en finish vanaf Dijnselburg.

Achtergrond informatie

Al jaren stijgt het aantal fietsongevallen onder ouderen, met name het aantal enkelvoudige fietsongevallen. Van de 421 Utrechtse verkeersslachtoffers van 70 jaar en ouder zat in 2018 69% op een (elektrische) fiets. Het aantal (ernstige) slachtoffers onder ouderen neemt toe en door vergrijzing zal dit de komende jaren waarschijnlijk ook doorzetten. Waar in de periode 2016-2019 de aantallen verkeersslachtoffers onder de meeste leeftijdscategorieën daalden, is dit voor de 60 t/m 69- jarigen en de 70+ers niet het geval. Ouderen vormen dus een steeds groter aandeel van de verkeersslachtoffers.

Veel oudere fietsers durven na een ongeval niet meer te fietsen. (Bron: Utrechtse Verkeersveiligheidsopgave). Dit is een andere reden om aan te slag te gaan met Doortrappen. Het komt omdat ze bang zijn om te vallen, niet beschikken over de juiste materialen, niet alleen willen fietsen, zich niet zeker genoeg voelen in het verkeer en / of omdat ze het fysiek niet meer aan kunnen. Sommige ouderen geven ook aan binnen Zeist zich niet veilig genoeg te voelen om te fietsen.

Verder sluit Doortrappen aan bij het speerpunt ‘Inclusief sporten’ uit het Sportakkoord. Bij dit speerpunt hebben we als doel ervoor te zorgen dat diverse doelgroepen (meer) kunnen gaan bewegen. Voor ouderen is hier onder andere het project ‘fietsfit’ voor bedacht.

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief