Fietsproject Doortrappen gemeente Zeist

‘Doortrappen’ is een Landelijk programma en een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het doel van dit programma is het creëren van mogelijkheden
voor ouderen om zolang mogelijk te kunnen blijven fietsen. Het ouder-worden veroorzaakt op gegeven moment – jammer genoeg – lichamelijk en mentale/cognitieve beperkingen, waardoor ook veranderingen in de fietsvaardigheid. (zoals op/afstap beperking, stabiliteitsbeperking, energiebeperking, overzichtsverlies in drukke verkeerssituaties).

Met dit Fietsproject willen we fietsvaardigheid verbeteren en enthousiasmeren.

1. Fietscheck en fietsvaardigheidsparcours voor 50+ in Zeist

Op donderdag 6 juli 2023 organiseert de gemeente Zeist de Doortrapdag! Deze dag vindt plaats op het parkeerterrein bij zwembad Dijnselburg.

 

Programma

We beginnen om 10.45 uur met koffie of thee.

Om 11.00 uur starten we met de fietscheck.

Het doel van deze check is om u bij te praten over alle veiligheidsaspecten van de fiets/e-bike.

Om 12.00 uur gaan we verder met het fietsvaardigheidsparcours.

We willen u laten zien en voelen hoe goed u lichamelijk en geestelijk om kan gaan met vrij eenvoudige handelingen die nodig zijn om veilig aan het verkeer deel te nemen. Het gaat hier om de combinatie fietser en fiets.

U merkt dan zelf welke oefeningen u met gemak aankunt en welke misschien uitdagend zijn.

We sluiten om 13.00 uur af met een lunch.

Beide onderdelen staan onder leiding van de fietsdocent.Inschrijven en meer informatie

Lijkt het u leuk om hieraan mee te doen? Dan kunt u zich inschrijven door een e-mail te sturen aan John van Hoeven via john@sportiefzeist.nl of bel 0644310811. Het is belangrijk dat u uw eigen fiets meebrengt. Deelname is gratis. Voor meer informatie kun je contact opnemen met John van Hoeven.

2. Inschrijven voor de Utrechtse fietsvierdaagse van 16 t/m 19 augustus 2023.

 

Dit evenement wordt georganiseerd door Central Events.

De start en finish is bij restaurant Blik en Burgers in Zeist.

  • Op donderdag 17 augustus is het mogelijk om tussen 09.00 – 11.00 uur een fietscheck te laten doen bij de skatebaan (Filosofenlaantje 1 in Zeist).

https://utrechtsefietsvierdaagse.nl

Achtergrond informatie

Al jaren stijgt het aantal fietsongevallen onder ouderen, met name het aantal enkelvoudige fietsongevallen. Van de 421 Utrechtse verkeersslachtoffers van 70 jaar en ouder zat in 2018 69% op een (elektrische) fiets. Het aantal (ernstige) slachtoffers onder ouderen neemt toe en door vergrijzing zal dit de komende jaren waarschijnlijk ook doorzetten. Waar in de periode 2016-2019 de aantallen verkeersslachtoffers onder de meeste leeftijdscategorieën daalden, is dit voor de 60 t/m 69- jarigen en de 70+ers niet het geval. Ouderen vormen dus een steeds groter aandeel van de verkeersslachtoffers.

Veel oudere fietsers durven na een ongeval niet meer te fietsen. (Bron: Utrechtse Verkeersveiligheidsopgave). Dit is een andere reden om aan te slag te gaan met Doortrappen. Het komt omdat ze bang zijn om te vallen, niet beschikken over de juiste materialen, niet alleen willen fietsen, zich niet zeker genoeg voelen in het verkeer en / of omdat ze het fysiek niet meer aan kunnen. Sommige ouderen geven ook aan binnen Zeist zich niet veilig genoeg te voelen om te fietsen.

Verder sluit Doortrappen aan bij het speerpunt ‘Inclusief sporten’ uit het Sportakkoord. Bij dit speerpunt hebben we als doel ervoor te zorgen dat diverse doelgroepen (meer) kunnen gaan bewegen. Voor ouderen is hier onder andere het project ‘fietsfit’ voor bedacht.

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief