Tips voor ouders: bewegen met je baby en peuter

Belang van bewegen

Voor je peuter is bewegen heel belangrijk. Het geeft niet alleen veel plezier, maar is ook van belang om dagelijks dingen mee te kunnen doen, zoals tandenpoetsen, op een stoel klimmen of naar de peuterspeelzaal lopen. Maar bewegen is ook van grote invloed op de totale ontwikkeling van je peuter, lichamelijk, sociaal, emotioneel en verstandelijk.

De basis voor een goede motorische ontwikkeling wordt al gelegd in de eerste 6 maanden. Door veel en gevarieerd te bewegen leert een kind vele bewegingen. En door mee te kunnen doen aan bewegingsspelletjes legt een kind contact met leeftijdsgenootjes. Ze leren samen spelen, maar ook ruzie maken en teleurstellingen verwerken.

Kinderen die veel (buiten) spelen zijn beter toegerust om gezond en evenwichtig op te groeien. Zij hebben relatief minder kans op ongevallen en zullen bij ziekte ook sneller herstellen. Ook zijn zij mentaal sterker. Alles bij elkaar lopen zij minder gezondheidsrisico’s.

Een goede basis begint bij de ouders

Beweging en motoriek van baby’s:

– Lees meer over motorische ontwikkelingen van baby’s per maand: wat kan je verwachten en wat kan je op welke manier stimuleren? Lees hier meer

– Inspiratie voor leuke (beweeg)spelletjes met baby’s per maand vind je op 24baby en op Wij.nl

Lees hier meer

 

Beweging en motoriek van peuters:

Lees hier meer over over motorische ontwikkelingen van kinderen 1,5 tot 5 jaar

 

Laat je peuter elke dag actief te bewegen, liefst meerder keren per dag. Je peuter kan zelf heel goed aangeven wanneer hij moe is. Vallen hoeft niet erg te zijn, van vallen leert je peuter ook. “Gun” je kindje daarom de ervaring van het vallen!

– Tips voor buiten:

o Laat je peuter ook vooral eens zijn gang gaan en wees niet te bang als hij op een muurtje wil klimmen, het klimrek in wil of zelf de trap van de glijbaan op wil.

o Geef vooral ondersteuning en praktische tips (niet: “doe voorzichtig!”, maar wel: “waar kan je je voet stevig neerzetten?”) en voorkom dat je hem/haar al te snel ‘voor het gemak’ naar boven op de glijbaan tilt. Spelen is niet alleen naar beneden glijden, maar ook (leren) omhoogklimmen.

o Beperk je peuter niet door hem altijd in de wandelwagen te zetten, laat hem/haar vaker zelf lopen.

– Tips voor binnen:

o Daag je peuter uit door een uitdagende omgeving te maken. Maak een ruimte met obstakels zoals; heuveltjes (een poef, matras, kussens), tunneltjes (tent van lakens, kruiptunnel, grote doos) of klautermogelijkheden (liggende stoel, ronde kussens).

o Traplopen kan je peuter al snel alleen, til je peuter niet altijd op, maar begeleid hem/haar bij het oefenen. Laat hem/haar proberen, maar blijf wel uiteraard steeds in de buurt.

 

Concrete tips en spelletjes

Op de website van Huis voor Beweging vind je veel laagdrempelige en fijne tips om meer te bewegen met je baby, dreumes en peuter. Nuttig én erg leuk om te doen! Kijk bijvoorbeeld eens op: –  Beweegtips  en  Beweegspelletjes

 

Bewegen in Zeist

Naast de vele spelletjes die je zelf kunt doen, kan je natuurlijk ook terecht bij één van de sport- en spelaanbieders in Zeist, die je peuter/kleuter een goede motorische basis leren én gegarandeerd veel spelplezier geeft!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief