Freerunners uit Zeist hebben sportieve ambities

Het is juli 2017; Zeisternaren Rutger Schipper (17) en Mees van Dam (17) schrijven de gemeente Zeist een brief. Beide jongens zijn onder de jeugd bekend van hun Youtube kanaal Team Tantum waarop zij wekelijks 2 filmpjes plaatsen over hun Freerun avonturen. Ze zijn razend populair aan het worden. Hun nog jonge kanaal heeft inmiddels al zo’n 33.000 volgers die wekelijks de avonturen volgen, waaronder veel Zeister jeugd. Freerunnen is een spectaculaire sport, waarbij de sporters gebruik maken van obstakels en zich daarover atletisch verplaatsen. Dit een steeds populair wordende sport aan het worden onder de jeugd, wat zich veelal buiten kan afspelen.

Even terug over de brief: de jongens namen het initiatief om de gemeente op de hoogte te brengen van het gebrek aan Freerun plekken. Door de vernieuwde plannen in het centrum van Zeist zijn een hoop “hotspots” voor Freerunners weg gehaald. Door de sloop van verschillende muurtjes in het centrum is het niet meer aantrekkelijk om daar de kunsten uit te oefenen. Zo kwamen zij op het idee om de gemeente een brief te schrijven met het idee om ergens in Zeist een nieuwe freerun plek te creëeren.

Via de gemeente werden zij door verwezen naar de Buurtsportcoaches van Sportief Zeist. Buurtsportcoach Robin Eerkens ging met beide jongens om de tafel om te kijken naar de mogelijkheden. Uit het gesprek bleek al snel dat jeugd uit Zeist vrijwel gedwongen werd om de sport buiten Zeist te beoefenen, aangezien de uitdagingen in Zeist zelf waren verdwenen.

Al vrij snel viel het oog op de wijk Kerckebosch. Een mooie wijk in Zeist nog volop in ontwikkeling en verbouwing, vast en zeker een plek met mogelijkheden. Daar waar onder andere, niet lang geleden,  de succesvolle Calisthenics Bars zijn introduceert en waar dagelijks sporters hun conditie op peil houden. Beide jongens kwamen in gesprek met de wijkmanager van Zeist-Oost (wijk Kerckebosch) en liepen zo een ronde door de wijk om de ambities en mogelijkheden te bespreken.

Met ondersteuning van de Buurtsportcoach zijn zij plannen gaan maken. Een schets met attributen en obstakels in de vorm van een parcours, waarbij de natuur en het huidige straatbeeld behouden blijft. Donderdag 14 december 2017 presenteren zij deze plannen en hopen zij een stapje te kunnen zetten in het realiseren van hun ambities; een groen parcours waar de jeugd uit Zeist hun kunsten op kunnen uitoefenen.

Hieronder een filmpje afkomstig van het Youtube kanaal van Rutger en Mees:

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief